Forskere: Uambitiøs solcellestrategi er spild af energi

Ingeniøren, 10. oktober 2012

Forskere fra Aalborg og Aarhus Universitet mener, at ministerens ambition om at fordoble solcellekapaciteten til 2020 er alt for uambitiøs. Det vil betyde spild af el og gøre det svært at nå målet om et fossilfrit Danmark i 2050.

En fordobling af solcellekapaciteten til 2020 er spild af energi. Sådan lyder det fra forsker i vedvarende energi Gorm Bruun Andersen fra Aarhus Universitet. Han mener, at det vil skabe et forkert forhold mellem sol- og vindenergi, som vil føre til overproduktion af el.

Udmeldingen kommer efter, at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har offentliggjort sine mål for en dansk solcellestrategi, hvor han bruger en fordobling af solcellekapaciteten i dag som pejlemærke for målet i 2020.

“Når vi nu alene i år har bygget næsten al den solcellekapacitet vi har, lyder det ikke særligt ambitiøst at fordoble over otte år,” siger Gorm Bruun Andersen.

Vejrets luner gør det nemlig nødvendigt at satse på både vind og sol. Hvis vi satser for meget på den ene energikilde, vil vi overproducere på nogle tidspunkter og mangle el på andre. Beregninger viser, at det mest optimale forhold mellem vind- og solenergi er 80/20. Men et forhold fra 90/10 til 70/30 vil ifølge Gorm Bruun Andersen næsten være lige så godt.

For at nå det skal vi mindst have en solcellekapacitet på knap 2.000 MW og helst 3.500 MW i 2020. Hvis vi kun fordobler vores nuværende kapacitet, når vi op på omkring 400 MW. Det betyder ifølge Gorm Bruun Andersen, at vi kommer til at spilde energi svarende til mellem 300 og 400 gigawatt timer per år.

Sætter stopper for udviklingen

Men færre solceller om året kan, ifølge økonom Frede Hvelplund fra Aalborg Universitet, også komme til at ramme Danmarks solcelleeksport.

“Vi kan godt sidde og lurepasse og vente på, at tingene bliver billigere, men så bliver Danmark ikke et af de innovative lande, men et af de lande, som må købe teknik udefra,” siger Frede Hvelplund.

Han er selv en del af forskergruppen på Aalborg Universitet, som forsker i energiplanlægning i Danmark, og hvordan vi når vores målsætning om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050.

De har for nylig udgivet deres forslag til en solcellestrategi, som peger på, at det er nødvendigt med 5.000 MW solcellekapacitet i 2050 og 1.400 MW i 2020. Det vil sige, at der skal opføres mellem 150 og 200 MW om året. Altså omkring samme kapacitet, der bliver opført i 2012.

“Det er, som om alle er blevet chokeret over, hvor mange solceller der er blevet opført de seneste par år, men byggetempoet var tilpas i 2011 og 2012. Det usædvanlige var, at der blev bygget så lidt før,” siger Frede Hvelplund og fortsætter: “Hvis vi kun fordobler solcellekapaciteten til 2020, kan vi ikke nå at blive fossilfri i 2050 med vores planer for, hvordan det skal gøres”.

 

CapWorks Solar er kendetegnet for effektive solcelleløsninger til gode priser